Cluj-Napoca este un centru universitar prosper. Învăţământul superior – în mod direct şi indirect – este o cheie importantă în prosperitatea culturii locale. Recunoscând importanţa acestei aspecte – nevoia de a realiza vizibilitatea, transparenţa, accesibilitatea şi puterea de atracţie a tineretului – FUMC a decis organizarea unui eveniment destinat liceenilor talentaţi din toată regiunea.
Universitatea Babeş-Bolyai şi Federaţia Universitară Maghiară din Cluj-Napoca, împreună cu Uniunea Studențească Maghiară din Cluj-Napoca a organizat între 22-24. septembrie 2017 evenimentul intitulat Weekendul Lung Pentru Liceeni – Zilele Porţilor Deschise la UBB (sau Weekendul Prelungit al Liceenilor), ediţia a V-a, program menit să prezinte activitatea universităţii pentru elevii din clasele XI-XII. Programul a fost destinat în primul rând liceenilor maghiari talentaţi din toată Transilvania. Programul face parte din proiectul „Tineri de succes – oraș de succes: serie de evenimente pentru tineri talentați, ediția a V-a”, cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.
Scopul programului a fost prezentarea Universităţii (viaţa studenţească, activitatea în învăţământul superior şi activităţile de cercetare) pentru elevii din liceu, potenţialii studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai. Pentru acest eveniment am pregătit prelegeri informative, activităţi interactive, conversaţii. Lângă prelegerile plenare elevii au participat la diferite activităţi organizate simultan, oferite de instituţiile maghiare din cadrul UBB (activităţi interactive şi prezentări susţinute de profesori universitari sau studenţi, masteranzi, doctoranzi). Pe durata celor trei zile elevii au participat şi la activităţi de teambuilding şi diferite programe culturale: vizitarea organizată a centrului istoric din Cluj-Napoca, vizitare la Observatorul Astronomic și la Grădina Botanică Alexandru Borza.
La acest eveniment au participat mai mult de 200 de elevi din diferite licee (12) din ţară, împreună cu profesorii însoţitori. În organizarea evenimentului au fost implicaţi cca. 60 de profesori universitari, doctoranzi şi masteranzi ai UBB, care au ajutat realizarea evenimentului împreumă cu voluntarii USMC.