A 2015-2016-os tanévben lebonyolított Ady Endre ösztöndíjpályázat második fordulójának beszámolója

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő megbízásából (az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Tehetség Program keretében) az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács, és a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács NTP-ADY-M-2-15-0001 kódszámú pályázat alapján nyílt pályázatot hirdetett a romániai magyar nyelvű oktatásban résztvevő, kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására a 2015-2016-os tanévben. A pályázat keretén belül 59 erdélyi diák részesült ösztöndíjban.
A pályázat széles körben került meghirdetésre – több, mint 300 internetes postafiókon keresztül felvettük a kapcsolatot Erdély közel 80 iskolájával, továbbá a KMEI és az ETT honlapján, közösségi oldalakon, ill. az erdélyi magyar médiában is elérhetővé tettük a felhívást.

A tanulók pályázatainak javasolt rangsorba állítását az alábbi mutatók megvizsgálása alapján bonyolítottuk le a pályázati felhívás kritériumainak megfelelően: tanulmányi eredmények esetében, a tanuló 2014/2015-ös tanévben elért tanulmányi eredménye (tanulmányi átlag, megyei/országos/nemzetközi versenyen elért eredményei), Tehetségpont ajánlása, egyéb, rászorultságot bizonyító tényezők.
Jelen pályázatban 82 ösztöndíjkérelmet javasoltunk elbírálásra, ezek közül 59-en nyerték el az Ady Endre-ösztöndíjat. Az ösztöndíjra pályázó tanulókat értesítettük az elbírálást illetően, ezután a szerződéskötés következett az 59 nyertes ösztöndíjas esetében. A szerződéskötés az EMET iránymutatásának megfelelően zajlott le.
Az ösztöndíjszerződések megkötése 2016. február 24-2016. április 11. között történt. Sikeresen átutaltuk az ösztöndíjakat 2016. április 25.-én, melynek összege a beváltás napján érvényben lévő, vagyis 2016. április 1-i valutaárfolyam szerint 100 000 forintnak megfelelő 1 370 román lej volt.
Az ösztöndíjasoktól beérkezett beszámolók alapján a kapott ösztöndíj nagyban hozzájárult a diákok tanulmányaihoz, segítette őket, hogy leküzdhessék azokat az akadályokat, melyek napi szinten megnehezítik az oktatásban való részvételüket. Ezek közé tartozik az iskolába való napi ingázás díja, a bentlakás kifizetése, tanszerek vásárlása, asztali számítógép és laptop beszerzése, Az oktatás mindennapi szintjén is hasznosnak bizonyult a kapott összeg a tanulók számára: a tanulók többsége a 100 000 ft-nak megfelelő összeg nagy részét a tanulmányaikhoz szükséges oktatási szakanyagokra, az érettségire való felkészüléshez szükséges felzárkóztató- és különórák kifizetésére, sportfelszerelésekre, tankönyvek, kötelező szakirodalmi könyvek beszerzésére fordították. Több esetben a tanulók tantárgyversenyek benevezési díjait fizették ki, illetve nyelv- és számítógép-kezelői tanfolyamokat végeztek el.

emet logo

emmi logo

Leave a Reply