Szakkollégiumi délutánok 3.

Sikeresen indítottuk az idei szakkolléguimi évet, 2017. október 24-én, kedden, 18:00 órától megrendeztük a K+ Közösségi Térben a Szakkollégiumi délutánok harmadik eseményét, amelyen a Római Katolikus Státus Szakkollégium mutatkozott be. Az előadást dr. Holló László, a szakkollégium vezetője tartotta Az Erdélyi Római Katolikus Státus (h)arcai – múlt és jelen? A marosvásárhelyi katolikus iskola kilátásai a Státus történetének árnyékában címmel. Az előadás célja a bemutatkozáson túl tagok toborzása volt az idei szakkollégiumi tevékenységhez. A római katolikus teológiát hallgató alap- és mesterképzéses diákokon kívül történész hallgatók jelentkezését is várják a szakkollégiumba, ahova hamarosan meghirdetik a felvételit.

Az előadás izgalmas és aktuális kérdéseket vetett fel, melyek értelmezéséhez a múlt, levéltári dokumentumok, feljegyzések, a Római Katolikus Státus dokumentált története is kínál támpontokat. A mintegy 30 érdeklődő résztvevő az elméleti előadást követően bele is lapozhatott a kiállított levéltári dokumentumokba. A 18-19. századi jegyzőkönyveket (kesztyűs) kézbe lehetett venni, silabizálni a latin és magyar nyelvű feljegyzéseket, megcsodálni a viszonylag ép viaszpecsétet vagy Mária Terézia saját kezű aláírását az évszázados papíron.

Az eseményen készült fotók megtekinthetők a Galériában. A következő eseményre november 16-án kerül sor, amikor a Kémia Szakkollégium tart bemutatkozó előadást.

Leave a Reply