38. NAFA Nemzetközi Etnográfiai Filmfesztivál

A Nordic Anthropological Film Association a ’70-es évek közepén jött létre, célja a vizuális antropológiai területén történő együttműködés segítése. A NAFA által megszervezésre kerülő filmfesztiválnak és konferenciának évente más-más európai város szolgál helyszínéül.

A fesztivál első alkalommal 1979-ben, Stockholmban került megrendezésre, az évek során összesen 37 alkalommal, 24 különböző európai város látta vendégül. A fesztiválnak általában neves egyetemek és felsőoktatási intézmények adnak otthont, költségeit állami, intézményi és magánszemélyek által felajánlott támogatások fedezik.

A NAFA Filmfesztivál Európában a legrégebbi, világszinten a második legrégebbi alapítású filmfesztivál. A szervezet alapító tagja a CAFFE-nak (Coordonating Anthropological Film Festivals in Europe), mely az európai antropológiai filmfesztiválok szervezésével és lebonyolításával foglalkozik. A NAFA ismert továbbá a több mint 300 művet tartalmazó filmadatbázisáról, melyet oktatási és közhasznú célokra ajánl fel.

A vándorfesztivált a családias légkör és a professzionalizmus tökéletes egyensúlya teszi kiemelkedővé. Ez a fajta egyensúly nélkülözhetetlen az olyan szakmai találkozásoknál, amelyeknek a fesztivál otthont ad, s amelyekre tapasztalt rendezőket, diákokat, és mindazokat várják, akik készek világkörüli útra indulni a NAFA filmjeinek kalauzolásával.

A 38. kiadás Kolozsváron kerül megrendezésre, szeptember 10-15 között.

A filmfesztivál 38. kiadása előzményeihez hasonlóan nemzetközileg kiemelkedő – tengerentúli, európai és hazai rendezők munkáit is felvonultató – esemény lesz.

A fesztivál programja a szakmai zsűri által kiválasztott művek vetítését és hazai rendezők munkáinak bemutatását foglalja magába, a „Műhelymunka” szekció keretében négy rendező munkafolyamati fázisban lévő művét ismerteti.

A fesztiválra benevezett, majd a szakmai zsűri által kiválasztott filmek által a nézőt olyan (kultúr)kalandra invitáljuk, mely új perspektívát nyithat, árnyalt problémamegközelítést kínálhat az interkulturális kapcsolatok megértésében.

Ugyanakkor teret kívánunk biztosítani a helyi filmkészítőknek, hogy munkáikat bemutathassák a meghívott nemzetközi szakembereknek és a nagyközönségnek.

A „Műhelymunka” szekció vetítései által a kolozsvári közönség lehetőséget kap arra, hogy megismerje az antropológiai film mibenlétét, a készítés előnyeit és árnyoldalait, betekintést nyerve az éppen készülő filmek kulisszái mögé.

A fesztivál helyszínéül a város szívében található Tranzit Ház szolgál.

A fesztivál hagyományaihoz híven a 2018-ban megrendezésre kerülő 38. kiadást is helyi, állami és magánszektorból származó támogatásból szervezzük.. Amennyiben teheti, kérjük, támogassa kezdeményezésünket. Anyagi és/vagy technikai erőforrások biztosításával segíthet abban, hogy Kolozsvár egy nagy presztízsű nemzetközi fesztiválnak adjon otthont.

 

Leave a Reply