Jótékonysági szakkönyv bazár

A Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet a Kriza János Szakkollégiummal közösen 2023. május 24-én Jótékonysági szakkönyv bazárt szervezett, Kolozsvár szívében, a Planetarium Café-ban. Elsődleges célunk az volt, hogy a  kolozsvári felsőoktatási intézményeknél (szakkollégiumok, tanszékek, szakkörök) az évek során összegyűlt és nem használt szakkönyveknek új gazdát találva segítse elő a jövő generációk tudományos ismeretszerzését, munkáját. A mindenki számára elérhető és megfizethető oktatás szellemében a könyvek, egy szimbolikus adomány ellenében, jutottak el az érdeklődő hallgatókhoz. Egy másik, nem titkolt célunkként, pedig a kolozsvári Gondviselés Egyesület fogyatékkal élő felnőtteinek nappali foglalkoztató programjait támogatását fogalmaztuk meg. 

 Az egyetemi hallgatóknak, az oktatóknak és az érdeklődőknek lehetőségük nyílt saját szakterületük vagy éppen más diszciplínák tudományos műveiből válogatni, ugyanakkor részvételükkel egy nemes ügyet is támogattak. Mindemellett a Jótékonysági szakkönyv bazár lehetőséget biztosított a szakkollégiumok, tanszékek bemutatkozására is. A látogatók betekintést nyerhettek a Gondviselés Egyesület munkájába is, a kedvezményezettek egy Petőfi Sándor emlékére összeállított verses-zenés előadással köszönték meg a feléjük irányuló szeretetet és segítséget.

 Az első alkalommal szervezésre kerülő, rendezvényre beérkező, közel negyven doboz könyv fele, megközelítőleg húsz doboznyi szakkönyv talált gazdára, a viharos idő ellenére 80-90 résztvevő jutott el a Planetáriumba. A fennmaradt könyvállomány egy részét könyvtáraknak ajánljuk fel, míg a másik része alapjául szolgál egy, reményeink szerint, jövőben ugyanígy szervezésre kerülő Jótékonysági szakkönyv bazárnak.

A Jótékonysági szakkönyv bazárunk nem jöhetett volna létre a számtalan kedves és önzetlenül felajánlott szakkönyv, támogatás és segítség nélkül. A Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet és a Gondviselés Egyesület részéről köszönettel és hálával tartozunk társszervezőnknek, a Kriza János Szakkollégiumnak és munkatársának, Nagy Ákosnak, köszönjük a Planetarium Café-nak, hogy a tökéletes helyszínt biztosította, szakkollégiumainknak, akik könyvekkel járultak hozzá az eseményhez: Apáthy István Szakkollégium, Láthatatlan Kollégium, Max Weber Szakkollégium, Mente et Malleo Geológiai Szakkollégium, Pósta Béla Szakkollégium, Spectator Média Szakkollégium. Köszönjük a Jakabffy Elemér Könyvtár hozzájárulását, valamint az egyéni felajánlásokat, Varga Ibolya tanárnő részéről. Köszönjük Dobai Róbert fényképésznek, aki megörökítette számunkra az eseményünk pillanatait, az Agnus Rádiónak, hogy médiapartnerünk volt. Végül, de nem utolsó sorban a legügyesebb önkénteseinknek, akik a rendezvény előtt, közben és után is töretlen jókedvvel, erővel nyújtottak segítséget: Beke András, Geréb Anna, Tillinger Eszter, Tóth Mária Desanca. 

A rendezvény fotóanyagát itt tekinthetitek meg.

Az Agnus Rádió által készített riportot a következő linken találjátok meg: http://agnusradio.ro/aktualis-jotekonysagi-szakkonyv-bazar-a-gondviseles-egyesulet-tamogatasara/

Fotó: Dobai Róbert