Festivalul Internațional de Film Etnografic NAFA, ediția a 38-a

Asociația NAFA (Nordic Anthropological Film Association), fondat în mijlocul anilor ’70, este o organizație destinată susținerii cooperării internaționale în domeniul antropologiei vizuale. NAFA organizează anual un festival de film și o conferință, având ca locație diferite orașe europene.

De la prima ediție, în 1979 la Stockholm, festivalul a avut 37 ediții în 24 orașe europene. Anual, evenimentul este găzduit de universități și instituții academice de renume, finanțat din fonduri guvernamentale, instituționale și private.

NAFA se află pe locul 2. pe plan mondial, pe locul 1. în Europa, în clasamentul entităților care organizează festivaluri de filme pe tematica antropologiei vizuale/culturale, și este membru al CAFFE (Coordonating Anthropological Film Festival in Europe), care se ocupă de instruire în domeniul festivalurilor de filme antropologice pe tot continentul. NAFA are o bază de date care include mai mult de 300 de filme antropologice, care pot fi utilizate în sectorul educațional sau pentru beneficii publice.

Un aspect important al festivalului este echilibrul dintre un ambient familiar și profesionalism, prin care se creează platforma prielnică unui dialog în și despre antropologie, la care pot participa studenți, specialiști sau oricine, cine este deschis să pornească la o călătorie în jurul lumii călăuzită de filmele NAFA.

A 38-a ediție a festivalului a fost organizat în Cluj-Napoca. Locul de desfășurare a festivalului a fost Casa Tranzit, in inima oraşului.

Programul a inclus proiecţii publice, o selecție specială de filme pentru artiști locali, și o secţie numită ´work in progress´, pe parcursul căreia patru regizori invitaţi și-au prezentat proiectele în curs de desfășurare.

Prin filmele alese de o comisie de selecție, festivalul a contribuit la declanșarea și dezvoltarea unui dialog cultural internațional. Spectatorii au fost invitați să participe la o adevărată aventură culturală, într-o atmosfera multietnică, multicoloră, de o diversitate benefică. Aceste filme au contribuit la înțelegerea fenomenelor interculturale, oferind o abordare nouă asupra vieții culturale.

În afara proiecțiilor de filme internaționale înscrise la festival, s-au prezentat și filmele unor regizori din țară în cadrul programului ”Special Screening”, oferindu-i posibilitatea de a-și prezenta realizările unui public larg, dar și unor specialiști de renume.

În secția ”Work in progress” au prezentat filmele patru regizori, în etapa de pregătire, împărtășind experiențele dobândite în progresul de a vedea și arăta publicului lumea prin metodele antropologiei vizuale.

Această ediție și-a propus menținerea standardelor ridicate, stabilite de edițiile anterioare, devenind un festival de prestigiu din acest oraș, unde au fost prezenți regizori din țări nordice, europene și americane, renumiți în acest domeniu.

 

Leave a Reply