Federația Universitară Maghiară a fost fondat în 2004 ca federaţia instituţiilor care funcţionează lângă anumite specializări din învăţământul universitar de stat în limba maghiară din Cluj-Napoca, adică lângă Universitatea Babeș-Bolyai. Federaţia are caracter ştiinţific şi educaţional, si are ca obiectiv strategic sprijinirea colegiilor științifice, care funcţionează pe lângă facultăţile maghiare din Cluj-Napoca, reprezentarea și impunerea intereselor acestora. Programul de Conferințe Interactive Pentru Colegiile Științifice, finanțată de Uniunea Democrată Maghiară din România și Fundația Communitas, a fost organizată cu scopul precis de a deveni forumul deschis al stundenţilor din cele 24 de colegii științifice (aprox. 120 studenți).
Primul eveniment în cadrul proiectului s-a desfășurat în data de 6 aprilie 2017, cu 46 de participanți, având ca subiect principalele rezultate ale săpăturilor de cercetare arheologică din Piața Unirii, Cluj-Napoca. Titlul prezentării a fost Ce se ascunde sub centrul Clujului? Membrii Colegiului Științific Pósta Béla ne-au prezentat momente din viața unui arheolog, procedeele și problemele specifice întâmpinate pe teren, și au oferit posibilitate participanților, de a analiza câteva obiecte (medalioane, piese din vase de ceramică) și oase umane din exploatația arheologică din mijlocul Clujului. După încheierea prezentării au avut loc discuții interesante legate de cele abordate în prezentare. La 11 mai membri Colegiului Științific Pro Musica (studenții Facultății de Teologie Reformată) ne-au invitat la o călătorie în timp, de o perioadă de 400 de ani în lumea muzicii, pornind de la epoca renașterii până la muzica jazz din zilele noastre, folosind instrumente adecvate fiecărei epoci evocate. Prezentarea a avut ca titlu De la renaștere la jazz?, și s-a desfășurat cu 34 de participanți în sala de mansardă a restaurantului Bulgakov.
În anul universitar 2017/2018 am continuat seria evenimentelor într-o locație nouă, la spațiul comunitar K+ (str. Memorandumului nr. 3.) În cadrul primului eveniment s-a prezentat Colegiul Științific Romano Catolic Status din Transilvania (Facultatea de Teologie Romano-Catolică, UBB). Conducătorul colegiului științific, dr. Holló László a ținut un discurs captivant despre istoria Statusului Romano-Catolic din Transilvania cu intenția de a recruta noi membri pentru colegiu în anul universitar curent. După încheierea prezentării și a dezbaterii, participanții au avut ocazia să analizeze câteva documente vechi de 300 de ani. La eveniment au participat 29 de studenți. A patra ediție a Conferinței Interactive Pentru Colegiile Științifice a avut loc în data de 16. noiembrie 2017, când membri Colegiului Științific de Chimie ne-au prezentat compoziția chimică a unor antibiotice. La eveniment au fost prezenți 66 de persoane.
Din experiența primelor evenimente, putem afirma, că acest proiect contribuie la îndeplinirea următoarelor obiective: creşterea capacităţii de comunicare a tinerilor din cadrul unităților de învățământ superior. Studenții au posibilitatea de a crea grupuri pentru cercetări interdisciplinare. Prezentările publice ajută la dezvoltarea competențelor de comunicare; creşterea vizibilităţii colegiilor științifice, acestea fiind platforme primare de activitate profesională pentru studenți.
Seria de evenimente va continua și în anul 2018. Mulțumim UDMR și Fundația Communitas pentru sprijinul financiar acordat.