Szakkollégiumi délutánok 11. Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégium bemutat(koz)ója

A Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégium tagjai május 9-i bemutat(koz)ójukban megmutatták a résztvevőknek, hogy mi is az a mesterséges nyelv, mire kell odafigyelnünk ha arra adnánk a fejünket, hogy alkossunk valami egyedit, valami mesterségeset.

Világszerte és az idők során rengeteg sok mesterséges nyelv megalkotására tettek kísérletet különböző emberek. Több-kevesebb sikerrel. Sokan egy univerzális nyelvet akartak volna megalkotni, mások a nyelv eredetét próbálták rekonstruálni egy új nyelv megalkotása által. Ismét mások pedig egy megalkotott világot igyekeztek feldobni egy új, jól hangzó nyelvvel. Gondoljunk csak A gyűrűk urára, a Trónok harcára vagy a Star Trek-re.

Ha ilyen sok mesterséges nyelv létezik, azt gondolhatnánk, hogy nem olyan nagy dolog megtervezni és elkészíteni egy ilyent. De nagyot csalódtak azok, akik ezzel a gondolattal érkeztek a szakkolis délutánra. A Nyelvészeti szakkollégisták kipróbálták és bizony sokmindent megtanulhattunk tőlük  a bemutat(koz)ójuk alatt. Megtudtuk, hogy a mesterséges nyelvük agglutináló, de még azt is, hogy a szórendnek is van funkciója. A Zsemüjkin-zümkile nevet viselő mesterséges nyelvük kíváncsivá tette a résztvevőket, akiknek arra is volt lehetőségük hogy kipróbálják magukat a nyelvalkotás folyamatában. Sokunk számára lotfopodot (bonyolult) volt, de leglább annyira érdekes is. Köszönjük!

Az eseményen készült fotók megtekinthetőek a Galériában (ahol az előző események fotóit is megtaláljátok), a fotókat köszönjük Pogonyi Hunornak és Nagy Lászlónak.

Az eseménysorozat folytatódik a következő tanévben is. Várjuk a jelentkezőket!

Leave a Reply