Szakkollégiumi délutánok 14. Spectator Media Szakkollégium bemutat(koz)ója

Centenárium diákszemmel? Mit gondolnak a 18 évesek ’18-ról? Farkas Júlia, Görbe Helga, Csiki Zsuzsi, Bartok Barbara és Tamás Réka próbáltak választ nyújtani e kérdésre a Spectator Media Szakkollégium 2019. március 20.-én tartott bemutat(koz)ója keretén belül.

Spectator Media Szakkollégium bemutatójának, kisfilmjének alapötletét a Nagy Egyesülés száz éves évfordulója szolgáltatta.  Arra voltak kíváncsiak a hallgatók, hogy vajon mit gondolnak ma a 18 éves fiatalok arról, ami száz évvel ezelőtt történt? Ennek kapcsán körvonalazódott az is, milyen 2018-ban, Romániában kisebbségi fiatalnak lenni.

Az esemény keretén belül további két kisfilm került bemutatásra:

  1. Új Kelet (Bemutatja: Csiki Zsuzsi): harmadéves újságírók riportfilmje a 100 évvel ezelőtt, Kolozsváron indult zsidó lapról, az Új Keletről, amely Izraelbe vándorolt a második világháború után, és ma is ott jelenik meg magyar nyelven.
  2. Egy nap az esztenán (Bemutatja: Bartok Barbara és Tamás Réka): egy egyetemi feladat végett került Kiskászontól nem messze két újságírószakos hallgató, hogy lefilmezze a pásztorok egy napját. Mivel már Szent Mihály napja eltelt, nem az erdőn, hanem a Lókertbe találtak rájuk. Reggel hét volt, kicsit még álmosan, 15 ugató kutyával találták magunkat szembe. Félelmüket a reggeli táj, a juhok bégetése, a pásztorok mosolya csillapította. Megkérték őket, hadd követhessék végig egy napjukat. Kiderült, mit esznek, hogy a medve itt sem játék, a „napi fél pálinka és a két sör nem sok” és hogy minden nehézség ellenére milyen szépségei vannak a pásztor életnek.

A bemutatandó filmek mellett a diákok meglepetéssel is készültek: egy riportfilmmel, melyben álközvélemény kutatást tartottak Budapest Bukarest névre való átkereszteléséről. Ha egyhangú véleményeket nem is kaptunk, derűs perceket mindenképp.

Az eseményen készült fotók megtekinthetőek a KMEI facebook Galériájában (ahol az előző események fotóit is megtaláljátok), a fotókat köszönjük Pogonyi Hunornak és Nagy Lászlónak.

Leave a Reply