Szakkollégiumi délutánok 15. Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégium bemutat(koz)ója

Nyelvi elfogultság, avagy mi mindent lehet megtudni valakiről pusztán nyelvhasználata alapján? Erről tartott izgalmas előadást május 28-án a Márton Gyula Nyelvészeti Szakollégium két diákja, Simándi Mercédesz és Iszlai Ede.

A nyelvi csoportközi elfogultság az utóbbi évtizedek nyelvészeti kutatásának divatos témájává vált, hiszen a nyelv nemcsak kommunikációs, hanem reprezentációs eszköz is. A nyelv egy adott közösséget/csoportot átfog, illetve implicit módon jelzi az egyének közti és csoportközi viszonyokat is.

A Márton Gyula Nyelvészeti Szakkollégiumának műhely jellegű foglalkozásán olyan nyelvi adatokat vizsgáltunk közösen, amelyek arról tanúskodtak, hogy egy adott közösségen belül milyen viszonyok dominálnak különböző egyének/csoportok között. Interaktív módon tudtuk meg többet az emberi viszonyok nyelvi jellegű szimptómáiról. Arról is szó volt, hogy milyen módon befolyásolja az interszubjektív/csoportközi viszony a nyelvhasználatunkat.

Következő szakkollégiumi délutánunkon,  június 11-én az Apáhty István Szakkollégium tartja meg bemutat(koz)óját.

Az eseményen készült fotók megtekinthetőek a KMEI facebook Galériájában (ahol az előző események fotóit is megtaláljátok), a fotókat köszönjük Pogonyi Hunornak és Nagy Lászlónak.

Leave a Reply