IX. Középiskolások Hosszú Hétvégéje a BBTE-n

A BBTE-n idén sem maradt el a Középiskolások Hosszú Hétvégéje. A 2021-ben online sorra kerülő rendezvény célja az volt, hogy a középiskolásoknak betekintést engedjünk a BBTE-n folyó egyetemi oktatásba, segíteni a pályaválasztásban és végül, de nem utolsó sorban, kapcsolatot teremteni a végzős diákokkal.

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 2021. október 29-én kilencedik alkalommal szervezte meg – ezúttal is az online térben – a Középiskolások Hosszú Hétvégéjét a BBTE-n. A rendezvényre mintegy 180 középiskolás jelentkezett Erdély és a Partium számos településéről : Aradról, Barótról, Besztercéről, Brassóból, Csíkszeredából, Kézdivásárhelyről, Kolozsvárról, Krasznáról, Marosvásárhelyről, Nagyenyedről, Nagyváradról, Sepsiszentgyörgyről, Szatmárnémetiből, Székelykeresztúrról, Székelyudvarhelyről, Szilágycsehből, Szilágysomlyóról, Temesvárról, Zilahról.

A résztvevőket dr. Soós Anna, a BBTE rektorhelyettese, a Magyar Tagozat vezetője, valamint dr. Szabó Árpád Töhötöm, a KMEI igazgatója köszöntötte. Ezután az érdeklődők  humán-, reál- és társadalomtudományi – tudománynépszerűsítő előadásokat hallgathattak. A BBTE 18 magyar intézetének képviselői izgalmas előadásokon keresztül szólították meg a középiskolásokat. Az előadások a témák széles spektrumát érintették: geológus kalauzolásával  sárkányok földjén barangoltunk, irodalmár szemléltette a katasztrófák irodalmi reprezentációit,  közgazdász játékelméleti alkalmazásokról beszélt, kommunikációs szakembertől tudhattuk meg hogyan kommunikáljunk krízishelyzetben. Ezenkívül számos intézet bemutatója tette színessé az idei programot.

A nap második felében a résztvevők megismerkedhettek a Kolozsvári Magyar Diákszövetség munkásságát és hallgatóknak nyújtott előnyeit. A fizikai részvétel megvalósítása hiányában, a diákokat rendhagyó virtuális, interaktív online városnéző túrára vitte el a Korzó Egyesület,  igaz-hamis történeteken keresztül ismertetve meg a kincses várost, színesebbé és élményközelibbé téve ezáltal eseményünket.  A tematikus előadások után a középiskolások szekciónként egy kvízen tehették próbára magukat, az első három versenyző pedig pénzjutalomban részesült. A rendezvény zárásaként Bilibok Renáta, a BBTE kommunikációs szakembere ismertette a BBTE szakkínálatát.

Az online térben venni részt rendezvényeken már nem újdonság számunkra – jelezte dr. Szabó Árpád Töhötöm köszöntőbeszédében. A IX. Középiskolások Hosszú Hétvégéje is valóban ezt igazolta: az érdeklődő középiskolások aktívan vettek részt az előadásokon, gyakorlottan kapcsolódtak be az online platformon zajló kvízbe, illetve kezdeményeztek beszélgetést.

 

Szeretnénk megköszönni a támogatóinknak, hogy segítettek létrehozni az eseményünket, ami nélkülük nem sikerülhetett volna!  A Középiskolások Hosszú Hétvégéjét támogatta: a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Köszönettel tartozunk a BBTE magyar tagozat kommunikációért felelős munkatársainak, Bilibok Renátának és Kulcsár Norbertnek hozzáértő segítségéért, Könczei Zsolt, reklámgrafikusnak, eseményünk vizuális megjelenítéséért, minden lelkes önkéntesünk munkájáért, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség bemutatójáért valamint a Korzó Egyesület hozzájárulásáért.

 

Partnereink és támogatóink:

              

          

 

 

 

 

 

illusztráció : Könczei Zsolt

Leave a Reply