XI. Középiskolások Hosszú Hétvégéje a BBTE-n

A BBTE-n ismét szervezésre került a Középiskolások Hosszú Hétvégéje, immár tizenegyedik alkalommal. A 2023-ban sorra kerülő rendezvény célja az volt, hogy a középiskolásoknak betekintést engedjünk a BBTE-n folyó egyetemi oktatásba, segíteni a pályaválasztásban és végül, de nem utolsó sorban, kapcsolatot teremteni a végzős diákokkal.

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 2023. Szeptember 21-24. között tizenegyedik alkalommal szervezte a Középiskolások Hosszú Hétvégéjét a BBTE-n. A rendezvényre mintegy 230 középiskolás és kísérő tanár jelentkezett Erdély és a Partium számos településéről : Aradról, Barótról, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Gyimesfelsőlokról, Kézdivásárhelyről, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Sepsiszentgyörgyről, Szatmárnémetiből, Székelyhídról, Székelykeresztúrról, Székelyudvarhelyről, Zilahról.

A résztvevőket dr. Soós Anna, a BBTE rektorhelyettese, a Magyar Tagozat vezetője, valamint dr. Szabó Árpád Töhötöm, a KMEI igazgatója köszöntötte. Ezt két plenáris előadás követte: dr. Barabás Réka, a Magyar Kémia és Vegyészmérnöki intézet tanára és dr. Dósa Zoltán, a Magyar Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet tanára nyújtott betekintőt az egyetemi előadások világába Ezután az érdeklődők humán-, reál- és társadalomtudományi – tudománynépszerűsítő előadásokat hallgathattak. A BBTE 18 magyar intézetének képviselői izgalmas előadásokon keresztül szólították meg a középiskolásokat. Az előadások a témák széles spektrumát érintették: geológus a borostyánkő hatásairól beszélt, irodalmár szemléltette a katasztrófák irodalmi reprezentációit,  közgazdász játékelméleti alkalmazásokról beszélt, kommunikációs szakember kalauzolásával  Barbie világát jártuk be. Ezenkívül számos intézet tudományos bemutatója tette színessé az idei programot. A napot egy izgalmas kolozsvári kincskeresővel zártuk.

A második nap az előadások mellett, a diákok workshop-ok közül választhattak. A Karriertanácsadó, Pályaorientációs és Alumni Központ munkatársainak segítségével önismereti workshop-ot, A Magyar Film és Média Intézet hallgatói Filmkészítő workshop-ot tartottak. Lehetőség nyílt az Ásványtani Múzeumba, az Állattani Múzeumba látogatni, sétára jelentkezni a Házsongárdi temetőbe, Kiss Dénes, Szociológia és Szociális Munka Intézetének tanára vezetésével, valamint részt vehettek a Komix Szakosztály kémiai kísérletein.

A harmadik nap során a rendezvény zárásaként Réti Tamás, a BBTE a Magyar Tagozat főtitkárhelyettese és dr. Silye Lóránd, geológus és őslénykutató ismertette a BBTE szakkínálatát.

Igyekeztünk ez alkalommal is tartalmas és izgalmas programokat készülni, a kapott visszajelzések alapján pedig, úgy gondoljuk, hogy jövőre is hasznos és érdemes tizenkettedik alkalommal megszervezni a Középiskolások Hosszú Hétvégéjét.

Szeretnénk megköszönni a támogatóinknak, hogy segítettek létrehozni az eseményünket, ami nélkülük nem sikerülhetett volna!  A Középiskolások Hosszú Hétvégéjét támogatta: a társzervezőnk a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Kolozsvári Városi Tanács, a Kolozs Megyei Tanács, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Külön köszönettel tartozunk a BBTE magyar tagozat kommunikációért felelős munkatársainak, Bilibók Renátának és Kulcsár Norbertnek sokrétű munkájáért, a programok összeállításáért és hozzáértő segítségéért. Végül, de nem utolsó sorban, önkénteseinknek, kik koordinálták és felügyelték az esemény minden mozzanatát.

Partnereink és támogatóink: