Szakmai beszámoló a KMEI MUV-17/1-0298 iktatószámú támogatásához, a Communitas Alapítvány részére

A tudományterületek közötti sikeres kommunikáció megteremtése érdekében a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben 2017 tavaszán hiánypótló rendezvénysorozatot indított útjára: az Interaktív Szakkollégiumi Délutánok során a KMEI által támogatott, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának egyes karai mellett működő szakkollégiumok lehetőséget kapnak, hogy bemutathassák kutatásaikat, eredményeiket szakkollégista társaiknak, más szakkollégiumok tagjainak, szakmai és a széles közönségnek egyaránt.

2017. április 6-án elsőként a Pósta Béla Szakkollégium diákjai tartottak interaktív bemutatót Mi van a Főtér alatt? címmel, ahol a kolozsvári és kolozsvár környéki ásatásokról, a régészetről és a régészek életéről tudhattak meg többet az érdeklődők. A Bulgakov Kávéház emeleti termében megtartott bemutatón 46 személy vett részt, akik az akkoriban feltárt főtéri ásatásokról hozott leleteket, kerámia- és csontmaradványokat is kézbe vehették, megvizsgálhatták.

Második alkalommal, május 11-én a Református Tanárképző Kar Zene Tanszékének diákjaiból verbuválódott szakkollégium előadásán vehettek részt az érdeklődők, mely A reneszánsztól a jazzig? A Pro Musica Szakkollégium interaktív, zenés bemutat(koz)ója címet viselte. A szakkollégium tagjai korhű hangszereken, a régmúlt idők dallamaitól indulva ismertették a zenei korok folyamatos, mégis sokszínű fejlődését. A 400 éves időutazáson 34 személy vett részt.

Októberben a Római Katolikus Státus Szakkollégium tartott toborzó bemutatót, a rendezvénynek az új tanévben a K+ Közösségi tér ad otthont. Dr. Holló László Az Erdélyi Római Katolikus Státus (h)arcai. Múlt és jelen? címmel tartott érdekfeszítő előadást, a múlt vizsgálata sok időszerű és izgalmas kérdést vetett fel, így élénk beszélgetés alakult ki a résztvevők és a szakkollégium vezetője, valamint a jelenlevő szakkollégisták között. Több archív dokumentumot is megvizsgálhattak a résztvevők.

2017. november 16-án került sor a Szakkollégiumi délutánok 4. Előadására, immár az állandósult új elyszínen, a K+ Közösségi Térben. Az eseményen a Kémia Szakkollégium tagjai mutatkoztak be A fűzfakéregtől az antibiotikumokig? Gyógyszeripar, gyógyszerfejlesztés, félresikerült gyógyszerek kémiája című előadással. A 66 résztvevő ez alkalommal teljesen megtöltötte a Teret, de a KMEI naptára is telítődött a 2017-es évre, ugyanis november végén sor kerül még egy szakkollégiumi délutánra, amelyen a Spectator Media Szakkollégium fotográfia szakosztálya tart előadást A betondzsungel könyve avagy miért fotóz az újságíró? címmel, közös, interaktív fotózásra hívva a résztvevőket. Az idei évet a Vegyészmérnöki Szakkollégium délutánjával zárjuk december 7-én, véleményünk szerint sikeresen. A rendezvénysorozatot 2018-ban is folytatjuk.

Az első négy lezajlott esemény után kijelenthetjük, hogy a rendezvénysorozat elérte célját, hiszen az egyes szakkollégiumok diákjai bemutathatják eredményeiket, szorgalmi munkáikat más szakkollégiumok tagjainak, illetve a szakmai és érdeklődő közönségnek egyaránt. Amellett, hogy új, interdiszciplináris kutatások jöhetnek létre a rendezvénysorozat által, az interaktív bemutatók előmozdítják a diákok előadói és kommunikációs készségeinek fejlődését is. A rendezvénysorozat főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Az eseményen készült fotók megtekinthetők Galériánkban.

Leave a Reply